Redaktor: OK
|
Białorusinów często nazywano „bulbaszami” - wielbicielami ziemniaków. Na Białorusi ziemniaki podaje się jako smażone, gotowane i duszone. Stanowi± zarówno dodatek do dań, jak i danie samodzielne. Ziemniaki zajmuj± szczególne miejsce i wchodz± w skład około 1000 różnych dań białoruskich.
Dania tradycyjnej kuchni białoruskiej zawieraj± dużo składników: wieprzowinę, słoninę, wołowinę, drób, mięso ryb, mleko i wyroby mleczarskie. Szczególne miejsce w kuchni białoruskiej zajmuje wieprzowina. Do tej pory we wsiach białoruskich zachowała się pogańska tradycja: w zimie na Gwiazdkę zabija się ¶winię, potem robi± kiełbasy, sol± kawałki słoniny i robi± polędwicę. Niezwykle smaczne s± kiełbaski podsmażone z ziemniakami i zielenin±. Z grzybów najbardziej cenne na Białorusi s± prawdziwki, szczególnie duszone w glinianych garnczkach z ziemniakami i ¶mietan±.
TAGI: Białoru¶, kuchnia, jedzenie na Białorusi, dania narodowe
|
|
|